A gránátalma az egyik legkedveltebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Nemcsak íze, hanem számos jótékony hatása miatt vált és válik egyre népszerűbbé. A cikkben az előnyök mellett leírjuk a gránátalma lehetséges hátrányait.
Gránátalma jótékony hatásai
Évezredek óta használják az egészség megőrzéséhez a gránátalmát, gyógyító erejét már azokban az időkben felismerték. Kínában még ma is úgy tartják, hogy e különleges gyümölcs hozzájárul a hosszú élethez. Az egyiptomiak pedig az örök élet szimbólumaként tartották számon. A mitológia szerint Aphrodité ültette az első gránátalmafát Cipruson. Emellett sok más nép tartotta a szerelem, a bőség vagy a bölcsesség jelképének.
Napjainkra számos gránátalmafa fajta elérhető a kertészek igen széles kínálatában, de valamennyi gyümölcse azonos jótékony hatásokkal rendelkezik.
A gránátalma gyógyító hatóanyagai a gyümölcs belsejében található vöröses-bordó színű magokban rejlik. Egy gyümölcs nagyságrendileg 400 magot tartalmaz, melyeket piros színű, lédús burok, gyümölcshús vesz körül.
A ropogós, édes ízvilágú gyümölcs rendkívül egészséges, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A gránátalma nem tartalmaz telített zsírokat, található benne:
- B1- és B3 vitamin,
- C-vitamin,
- Ellaginsav - a legerősebb antioxidánsként tartják számon,
- Flavonoidok - gátolják a sejtek oxidációját,
- Foszfor,
- Kalcium,
- K-vitamin,
- Rostban gazdag.
Fogyasztása jótékony hatású:
- gyulladások csökkentésében,
- elősegíti az egészséges bélműködést,
- hatékony gyomor- és bélproblémák esetén,
- jótékony hatással van a vérkeringésre, csökkenti az érelmeszesedés kialakulását,
- cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák kezelésében hatékony eszköz,
- növeli a hasznos koleszterin mennyiségét,
- segít megőrizni a csontok egészségét,
- erősíti az immunrendszert,
- hozzájárul a haj és a bőr egészségéhez.
Az előbbiekben említett előnyök csupán ízelítőek, felsorolni is nehéz lenne valamennyi jótékony hatását. Az előnyök mellett vajon van-e hátránya a gránátalma fogyasztásának?
Gránátalma lehetséges hátrányai
A hátrányok közé talán a nehézkes pucolást tudjuk megemlíteni, valamint azt, hogy a gyümölcs erőteljes piros leve nemcsak ruhánkat, de kezünket is megfogja.
A gránátalma tartalmaz gyümölcscukrot, de nem emeli meg a vércukorszintet. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni a napi elfogyasztott mennyiségre.