blog

Gránátalma hátránya

2022.09.12 10:24
Gránátalma hátránya

A gránátalma az egyik legkedveltebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Nemcsak íze, hanem számos jótékony hatása miatt vált és válik egyre népszerűbbé. A cikkben az előnyök mellett leírjuk a gránátalma lehetséges hátrányait.

Gránátalma jótékony hatásai

Évezredek óta használják az egészség megőrzéséhez a gránátalmát, gyógyító erejét már azokban az időkben felismerték. Kínában még ma is úgy tartják, hogy e különleges gyümölcs hozzájárul a hosszú élethez. Az egyiptomiak pedig az örök élet szimbólumaként tartották számon. A mitológia szerint Aphrodité ültette az első gránátalmafát Cipruson. Emellett sok más nép tartotta a szerelem, a bőség vagy a bölcsesség jelképének.

Napjainkra számos gránátalmafa fajta elérhető a kertészek igen széles kínálatában, de valamennyi gyümölcse azonos jótékony hatásokkal rendelkezik.

A gránátalma gyógyító hatóanyagai a gyümölcs belsejében található vöröses-bordó színű magokban rejlik. Egy gyümölcs nagyságrendileg 400 magot tartalmaz, melyeket piros színű, lédús burok, gyümölcshús vesz körül.

A ropogós, édes ízvilágú gyümölcs rendkívül egészséges, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A gránátalma nem tartalmaz telített zsírokat, található benne:

  • B1- és B3 vitamin,
  • C-vitamin,
  • Ellaginsav - a legerősebb antioxidánsként tartják számon,
  • Flavonoidok - gátolják a sejtek oxidációját,
  • Foszfor,
  • Kalcium,
  • K-vitamin,
  • Rostban gazdag.

gránátalma gyümölcse

Fogyasztása jótékony hatású:

  • gyulladások csökkentésében,
  • elősegíti az egészséges bélműködést,
  • hatékony gyomor- és bélproblémák esetén,
  • jótékony hatással van a vérkeringésre, csökkenti az érelmeszesedés kialakulását,
  • cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák kezelésében hatékony eszköz,
  • növeli a hasznos koleszterin mennyiségét,
  • segít megőrizni a csontok egészségét,
  • erősíti az immunrendszert,
  • hozzájárul a haj és a bőr egészségéhez.

Az előbbiekben említett előnyök csupán ízelítőek, felsorolni is nehéz lenne valamennyi jótékony hatását. Az előnyök mellett vajon van-e hátránya a gránátalma fogyasztásának?

Gránátalma lehetséges hátrányai

A hátrányok közé talán a nehézkes pucolást tudjuk megemlíteni, valamint azt, hogy a gyümölcs erőteljes piros leve nemcsak ruhánkat, de kezünket is megfogja.

A gránátalma tartalmaz gyümölcscukrot, de nem emeli meg a vércukorszintet. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni a napi elfogyasztott mennyiségre.